15. junija 2013 je v veljavo stopil nov zakon o piškotkih, ki zahteva, da vse spletne strani, ki uporabljajo piškotke, o tem obvestijo obiskovalca in mu ponudijo izbiro, ali želi, da mu piškotki sledijo. 

Zakon o elektronskih komunikacijah (Uradni list št. 109/2012; v nadaljevanju ZEKom-1), ki je začel veljati v začetku leta 2013, je prinesel nova pravila glede uporabe piškotkov in podobnih tehnologij za shranjevanje informacij ali dostop do informacij, shranjenih na računalniku ali mobilni napravi uporabnika.

Zakon je posegel zgolj v način obveščanja in soglasja uporabnikov spletne strani glede uporabe piškotkov.

Kaj je piškotek?

Skoraj vsako spletno mesto uporablja tehnologijo piškotkov. Piškotek (cookie) je majhen del podatkov, ki ga lahko strežnik shrani na uporabnikovem računalniku v obliki tekstovne datoteke. Piškotek spletnim stranem omogoča shranjevanje informacij, ki se ponovno uporabijo, ko uporabnik zopet obišče spletno stran. Sami piškotki ne vsebujejo nobenih podatkov, ki bi omogočali identifikacijo posameznika, v kolikor pa podatke posredujete sami, se ti lahko povežejo s podatki, ki so shranjeni v piškotku shranjenem na vašem računalniku.

Sam piškotek lahko vedno sprejmete ali zavrnete. Večina spletnih brskalnikov je nastavljena tako, da samodejne sprejme piškotke, kar pa lahko spremenite v nastavitvah, da vam samodejno zavrne oz. vam prikaže opozorilo, preden se piškotek shrani.

Več informacij o piškotkih: http://www.moss-soz.si/si/o_raziskavi/piskotki/

Podrobnejše informacije o piškotkih so na voljo v priročniku informacijske pooblaščenke. 

Zakaj jih potrebujemo?

Naša spletna stran uporablja piškotke, da vam lahko zagotovimo boljšo uporabniško izkušnjo s tem, da si zapomnijo vašo prijavo oz. registracijo na spletni strani, dodane izdelke v košarico in vaše strinjanje z uporabo piškotkov.

Poleg uporabniške izkušnje pa lahko uporabljamo piškotke zato, da lahko izključno za lastne potrebe štejemo število obiskovalcev in tako izboljšujemo delovanje strani. Zato uporabljamo najbolj razširjeno orodje - Google Analytics. Nobeni piškotki, ki jih uporabljamo na svojih spletnih mestih, ne zbirajo podatkov, s katerimi bi vas bilo mogoče osebno prepoznati. 


Smernice informacijskega pooblaščenca za uporabo piškotkov.

Piškotki, ki jih uporabljamo:

Obvezni piškotki za spletno trgovino

Ime piškotka Razlaga imena Podatki Čas veljavnosti
e138a4fda62ec36f7c3d67c6b057e147,

Ime tega piškotka je sestavljeno iz naključnega niza znakov in številk. Piškotek se uporablja, da si spletna trgovina lahko zapomni izdelke v vaši košarici. Sejni piškotek je veljaven do zaprtja brskalnika.
piskoteknastavitve1a6fcd84 Ime tega piškotka je sestavljeno iz niza piskoteknastavitve in naključnega niza znakov in številk. Piškotek se uporablja, da si spletna trgovina lahko zapomni vaše nastavitve za spletne piškotke. Eno leto.

Neobvezni piškotki za spletno trgovino

V primeru, da ne želite uporabljati piškotkov se vam v spletni trgovini ne bodo prikazovali facebook gumbi.

Google piškotki
Imena google piškotkov: __utma, __utmb, __utmc, __utmz.
Google piškotki se uporabljajo za analitiko spletne strani (štetje obiskov, čas zadrževanja na spletni strani). Več o Google piškotkih.

Facebook piškotki
Facebook piškotki se uporabljajo za zaznavo logiranega uporabnika v Facebook.

 

Onemogočanje piškotkov

Uporabniki se lahko samostojno odločite, ali želite omogočiti uporabo piškotkov. Nastavitve za piškotke lahko nadzirate in spreminjate v svojem spletnem brskalniku. Informacije o nastavitvah za piškotke (za različne spletne brskalnike) so na voljo na spodnjih povezavah:

- Chrome
- Firefox
- Internet Explorer 9
- Internet Explorer 7 in 8
- Opera (stran v angleškem jeziku)
- Safari (stran v angleškem jeziku)

Če piškotke izključite, bodo nekatere možnosti spletne strani onemogočene.