j1Skoraj sredi Krškega polja leži vas Drnovo in cerkev sv. Janeza. Kraj sam je bil poseljen že v prazgodovinski dobi, o čemer pričajo odkopani predmeti iz bronaste in železne dobe. Kasneje so ta predel naselili Rimljani, ki so tu zgradili veliko pristaniško mesto Neviodunum. Tu skozi je potekala cesta Emona – Siscia; mesto samo je veljalo za upravno središče domala vse Dolenjske.

Gotovo je v strateško tako pomemben kraju že zgodaj stala tudi cerkev, o kateri pa ni sledu. Sedanja stavba je baročna, posvečena sv. Janezu Krstniku. Glavni oltar je dal leta 1665 postaviti krški mestni sodnik Andrej Kovačič. Ob kipu Janeza Krstnika v osrednji niši stojita kipa apostola Petra in Pavla, tu pa je tudi kip sv. Antona Puščavnika, zavetnika živinorejcev. Kjer naj bi bila stranska oltarja sta na nastavkih nameščeni samo sliki Marijinega in Jezusovega brezmadežnega srca.

Tlak v cerkvi je bil včasih iz kamnitih plošč, ki so jih izgrebli na mestu, kjer je stal Neviodunum, Valvasor pa je na eni izmed njih še videl podobo Merkurja. V vasi so bili na leto trije sejmi za govedo, prašiče in konje.

Žegnanje je na nedeljo po 24. juniju.