1Senuše so gručasta vas zahodno od Leskovca, z jedrom na gričku. Zraven naselja je cerkev, sezidana na nekoliko vzvišenem prostoru. Čas prvotne zidave je neznan, današnja stavba pa je stara približno 300 let.

Glavni oltar, ki je iz leta 1865 je posvečen sv. Luciji, mučenki iz prvih stoletij krščanstva. To zelo priljubljeno svetnico najpogosteje upodabljajo s parom oči na pladnju in jo častijo kot zavetnico vida in se ji priporočajo zoper očesne bolezni. Legenda pravi, da se je njen snubec zaljubil v njene lepe oči, ona pa se jih je izdrla in mu jih poslala, da bi si tako ohranila devištvo, angel pa ji je prinesel druge. Na njen god 13. decembra je bila po starem koledarju najdaljša noč v letu. Po poganskem verovanju je bila to noč strahov, noč, ki je strašila demonka Sredozimka. Cerkev je nasproti tej pošasti postavila osebo svetnice, ki že s svojim imenom prinaša luč, svetlobo, Sv. Lucijo.

Na našem oltarju jo spremljata še dve njeni družabnici: sv. Barbara s stolpom in mečem in sv. Katarina s strtim kolesom. Obe sta prav tako s svojim mučeništvom pričali za čistost in krščansko vero.

V dveh preprostih stranskih oltarjih sta sliki sv. Matija, apostola in sv. Silvestra, papeža. Sv. Matija s sekiro je zavetnik stavbenikov in tesarjev, sv. Silvester pa zavetnik domačih živali in priprošnik za dobro letino.

l2