V četrtkovem dopoldnevu, natančneje, 4. julija 2019, na urhovo,  je v cerkvici sv. Urha na Vihrah potekal blagoslov obnovljene cerkve. Na začetku svete maše, ki so jo pevci začeli s posebno vihransko Urhovo pesmijo, ga je opravil leskovški župnik Ludvik Žagar. Cerkvica na Vihrah je najstarejša podružnica v leskovški župniji, njen nastanek naj bi datiral v 14. stoletje, in je od leta 2007 razglašena za kulturni spomenik lokalnega pomena. Leta 1995 so pri obnovi cerkve našli fresko »Križani« iz konca 15. stoletja, katere kopijo so leta 2003 odkrili na zunanjosti oz. fasadi cerkve. Originalna freska je prenesena v notranjost cerkve. Cerkvico je, kot še nekatere druge, prizadel močan potres, ki je 1. novembra 2015 stresel naše kraje. Vaščani Viher in sosednjih Mrtvic smo stopili skupaj in cerkev obnovili – uredili smo nov tlak, prepleskali notranjost in prostor pod zvonikom, posodobili električno napeljavo, nabavili nove stole, nov je tudi križev pot. »Prav je, da ohranjamo, kar so nam naši predniki zgradili, to sveto dediščino, ki so nam jo izročili stari starši, skratka, tisti, ki so živeli stoletja pred nami ter v sebi nosili vero in zaupanje v pomoč in priprošnjo svetnikom, tudi sv. Urha, ki ga danes slavimo,« je pred blagoslovom dejal leskovški župnik Žagar.

Zaključek obnovitvenih del in praznik KS Krško polje smo sklenili v nedeljo, 7. julija 2019 na žegnanjski sveti maši. Glavno vodilo pridige gospoda župnika Ludvika Žagarja je bilo, da Jezus deluje po ljudeh in so tudi med nami novodobni apostoli, ki se trudijo deliti Jezusove nauke. To niso samo župniki, ampak ljudje med nami. Tako je storil tudi Frančišek Asiški, ki je slišal klic in ga tudi sprejel.

Še posebej je bil pohvaljen otroški pevski zbor, ki ga sestavljajo otroci iz Viher in Mrtvic v starosti od 5 do 10. let.

Vsi skupaj smo res ponosni na lepo obnovljeno cerkvico, ki že od daleč pozdravlja popotnike od blizu in daleč, saj se nahaja ob glavni cesti in ob avtocesti. S tradicionalno pogostitvijo in druženjem smo tako počastili letošnji praznik Urhovo.

Peter Pavlovič in Kristina Ogorevc Račič

Fotogalerija!