Najbolj zahodna podružnična cerkev leskovške župnije, postavljena na razglednem griču pred Nemško vasjo, je posvečena prvemu krščanskemu mučencu sv. Štefanu.

26. decembra, ko tu poteka žegnanjska slovesnost, slovenska država praznuje Dan samostojnosti in enotnosti, dvojni praznik pa soseska že vrsto let počasti z nadvse množično udeležbo.

Sedmič je vzporedno z državnim praznikom in godom sv. Štefana Krajevna skupnost Leskovec pri Krškem organizirala pohod. V posvetnem koledarju Štefanov god zaključuje leto bogatih dogodkov v župniji, v cerkvenem koledarju pa je neposredni naslednik božičnih skrivnosti. Cerkev tesno povezuje Kristusovo mučeniško smrt na križu za odrešenje človeštva in kamenjanje diakona Štefana, »Vzpostavlja duhovni prenos, pokaže pa tudi človeško sovraštvo, brezumnost, temo, mraz… in prosi, da se v človeška srca naseli mir in čudež spreobrnitve«, kot je poudaril župnik Ludvik Žagar, ki je slovesno opravil žegnanjski obred. Pod taktirko Kristine Lovšin Salmič ga je spremljal Župnijski mešani pevski zbor, ob priljubljeni Sveti noči pa so se zlili tudi glasovi ljudstva v enotno ubrani napev.

Drugi del obreda je potekal pred s soncem močno osvetljeno cerkvijo in ga je spremljalo nad štiristo ljudi. Ob strežbi ključarja Jožeta Božiča je duhovnik blagoslovil vodo in sol pa tudi kruh, ki ga je prejelo šest konj, ki so jih rejci pripeljali s prošnjo za zdravje in moč, sami pa so prejeli blagoslov za lepo ravnanje s temi plemenitimi živalmi in prejeli tudi spominsko darilce. Pisana množica prisotnih si je s stiski rok voščila praznike, si ogledala lepo opravljene konje in poskrbela tudi za spominske fotografije. Lastniki so poklepetali o reji, mladi nadobudneži pobožali živali, živahno je bilo tudi ob stojnici s kuhanim vinom in čajem.

Preprosto druženje in ohranjen star običaj, ki sta ga nadgradila tudi postavljeni mlaj in pritrkavanje zvonov, sta izpolnila osrečujoč praznični dan enotnosti in medsebojne prijaznosti.

Doroteja Jazbec

Fotogalerija!