Nemška vas, 26. december 2023 – Pred Nemško vasjo, na idiličnem razglednem griču, posejanim z vinsko trto, stoji najbolj zahodna podružnična cerkev leskovške župnije, posvečena prvemu krščanskemu mučencu sv. Štefanu. Tu je na god sv. Štefana 26. decembra ob 10 uri tradicionalna sveta maša z blagoslovitvijo konj, vode in soli, ki se jo vsako leto udeleži množica ljudi, med njimi leskovški pohodniki in lastniki konj s konji. Letos je po blagoslov prišlo pet konj.

Sveto mašo je na praznik sv. Štefana v podružnični cerkvi daroval leskovški župnik Matej Gnidovec. V svoji pridigi je poudaril gorečo oznanjanje krščanske vere sv. Štefana, zavetnika konj in živine, ki je pretrpel mučeniško smrt s kamenjanjem. V pridigi je izpostavil tudi pomen praznovanja državnega praznika samostojnosti in enotnosti, potrebo po gojenju domoljubja in zavzemanju za tradicionalne krščanske vrednote, na katerih temelji naša civilizacija, kultura, državotvornost in naš nadaljnji obstoj. Pri sveti maši je z ubranim petjem sodeloval mešani pevski zbor župnije Leskovec pri Krškem pod vodstvom zborovodkinje Kristine Lovših Salmič.

Po končani sveti maši je župnik Matej Gnidovec pred cerkvijo blagoslovil vodo in sol ter navzoče konje.

Ob lepem sončnem vremenu so se udeleženci te lepe tradicionalne slovesnosti, ki je vsako leto dobro obiskana, zadržali v druženju pred cerkvijo in postavljenim mlajem.

Iztok Starc

Fotogalerija!