Vsako leto, šestega januarja, Kristjani praznujemo praznik Svetih treh kraljev, znan tudi kot praznik Gospodovega razglašenja. Modri z vzhoda so ob rojstvu Jezusa sledili zvezdam in prehodili dolgo pot, da bi v Betlehemu obiskali novorojenega Jezusa in mu darovali svoja dragocena darila: zlato, kadilo in miro.

V spomin na prihod Treh kraljev k Jezusu v naših krajih ohranjamo običaj blagoslova domov. V naši župniji blagoslov prinašajo Koledniki – otroci, oblečeni kot kralji, z zvezdo ter pastirji. Veselo novico oznanjajo s pesmijo Glejte trije kralji, v lepi zlati halji, na kamelah jezdijo. Prineso darila, sladkega kadila, mire, čistega zlata. S podarjeno toplo besedo, pesmijo in voščilom prosijo blagoslova nad hišo in z znamenjem nad vrati 20+G+M+B+24 označijo hišo, ki jih je radostno sprejela.

Ob tej priložnosti otroci prosijo za dar, za potrebe naših misijonarjev, ki delujejo v revnih deželah. Spominjajo se otrok, ki v revščini živijo in se borijo za vsakdanji kruh. Da bi jim le malo olajšali njihovo skrb in prinesli radost v vsak dan, z veseljem prosijo za darove, ki jim bodo pomagali pri gradnji šol, vrtcev, igrišč ali le vodnjaka. Saj nekateri še pitne vode nimajo.

Nekateri otroci so se podali na pot že med počitnicami. Koledovanje smo zaključili v soboto, 6. januarja 2024 ob 18. uri, na praznični sveti maši v farni cerkvi, ki jo je daroval naš župnik Matej Gnidovec. Na začetku svete maše so zbrani Koledniki zapeli koledniško pesem in nagovorili navzoče. K daritvenemu oltarju so prinesli darove: zlato, kadilo in miro. Svečana sveta maša se je nadaljevala v sodelovanju otrok Kolednikov, ki so ministrirali, izrekali prošnje in veselo prepevali.

Po sveti maši smo se že tradicionalno zbrali na pogostitvi, ki jo je pripravil g. župnik Matej Gnidovec.

Letos so koledniki obiskali naslednje vasi: Brezje pri Senušah in Brezovsko goro, Drnovo, Mali Podlog, Gržečo vas, Jelše, Gorico, Drnovo, Vihre, nekaj ulic v Leskovcu in Žadovinek, ulico Anke Salmič. Skupaj je sodelovalo 45 otrok in njihovih mentorjev.

Kristina Ogorevc Račič

Fotogalerija!