V torek, 26. julij 2011, ob 20.15 vabljeni na 2. ANIN GLASBENI VEČER.

Nastopila bosta:

  • Eleonora - vokal, kitarska lutnja
  • Leonhard - cistra

BOJANA ČIBEJ (1978) in KLEMEN ČIBEJ (1985), sestra in brat, sta mlada glasbenika in strastna ljubitelja slovenske zgodovine in stare ljudske, tudi srednjeveške glasbe. Večino časa delujeta v okviru živega muzeja na gradu Struga, sicer pa kot duo z imenom Gita gostujeta tudi drugod po Sloveniji. Glasba, ki jima je bila položena že v zibelko, je del njiju in njun način uprizarjanja zgodovine.

Eleonora Sobjeska z Rihemberka in Struge je dama s konca petnajstega stoletja. V pesmih, ki jih ob lahkotni spremljavi kitarske lutnje prepeva, se prepletajo otožnost, veselje, upanje in vsa mnogotera čustva, ki so v srednjem veku in renesansi navdihovale ljudske pesnike in trubadurje. Eleonori se pridružuje mlad trubadur Leonhard della Torre, vešč renesančnega inštrumenta cistre. Zveneč zvok brenkala daje zgodovinskim melodijam polnost in s posebnim čarom ovija Eleonorin glas.

Izvajata srednjeveško ljudsko liriko z območja današnje Slovenije in sveta ter renesančno italijansko glasbo.

V letu 2010 sta pod okriljem Zavoda za oblikovanje prostora, zgodovino in umetnost, Svitar, izdala zgoščenko Gitice (kitice – pesmice). Na zgoščenki so pesmi, katerih besedila sta našla v starih knjigah z ljudskim gradivom. Lirične in pripovedne pesmi, ki opisujejo mitologijo ter življenje naših prednikov in njihov odnosa do sveta in čudežev, so skozi čas izgubile svoje melodije in utonile v pozabo. Glasbenika sta stoletna ljudska besedila z uglasbitvijo ponovno obudila v življenje. Za nekatere znane ljudske pesmi pa sta tudi sama naredila priredbe